October, 2015

akne

Monday, October 26th, 2015

Akne, eller acne vulgaris är något som drabbar både vuxna och ungdomar. Det innebär att du får talgkörtlar som blir inflammerade och då uppstår finnar. Dessa kan befinna sig i ditt ansikte, på bröstet eller på ryggen. Det beror på att inom dessa områden så är talgkörtlarna som allra störst. Det är vanligast med akne hos ungdomar som är i tonåren. Pubertet gör att hormonbalansen i kroppen förändras och i samband med det, så bildar könshormonerna mer fett som täpper igen mynningen på talgkörtlarna.
Akne kan dock ge en indikation på att något annat i kroppen är fel. Det är flera hudspecialister som börjat med något som kallas för face map. Detta för att komma fram till vad som orsakat aknen. Det har gjorts undersökningar som visat att olika zoner i ansiktet är kopplade till andra kroppsdelar. Om du får en finne intill näsvingen så kan det vara så att du behöver se över blodtrycket eller hjärtat. På käken, så kan det innebära att det är problem med magen och matsmältningen.
Oavsett om du har fått akne på grund av andra orsaker, eller bara finnar som ett led av att det är inflammerat, så kan du behöva en akne behandling. Det finns idag att tillgå behandlingar, där din hud rengörs noga och du får peeling och ansiktsmasker. Du kan även köpa produkter för att tvätta rent med och smörja in efteråt. Att undvika stress, mat med högt GI, sluta röka och dra ner på kaffet är även det bra för att förebygga finnar.

Powered by WordPress | Theme by RoseCityGardens.com